Laskettelumonot | osto-opas

Sopivien laskettelumonojen valinta saattaa olla haastavaa. Laskettelumonot ovat kypärän ohella tärkein laskettelijan varuste. Jos olet hankkimassa koko varustesettiä kerralla, niin varaa riittävästi budjettia monojen hankintaan. Useat laskettelijat tekevät virheen ostaessaan hienot ja kalliit sukset ja säästämällä monoissa vaikka monoilla on suurempi merkitys laskemisen mukavuuden ja suorituskyvyn kannalta. Epämukavissa monoissa laskeminen ei ole kivaa ja epäsopivilla monoilla ei saada siirrettyä voimaa tarkasti sukseen ja laskemisesta katoaa paras terä.

Laskettelumonon valintaan liittyviä tekijöitä:

  • Kuoren tyyppi
  • Monon leveys
  • Monon Jousto (flex)
  • Monon käyttötarkoitus

Monon kuoren tyyppi

Laskettelumonoja on kahta tyyppiä, kaksiosainen mono ja kolmiosainen mono. Kaksiosainen kuori koostuu yläosasta ja alaosasta. Kolmiosaisessa monon kuoressa on runko-osa, etuläppä sekä takakappale. Kaksiosaiset monot ovat halvempia ja ne sopivat yleensä paremmin leveille jalkaterille. Kolmiosaiset monot ovat kallimpia ja niissä on progressiivinen jousto.

Kuvan Full Tilt Booter laskettelumonossa on kolmiosainen rakenne.

Kuvan Dalbello Jakk laskettelumonossa on kaksiosainen rakenne.

Monon lestin leveys

Monojen lestin leveys vaihtelee valmistajasta ja mallista riippuen yleensä välillä 98-108mm. Alle 100mm sopii kapeille jaloille. Normaaleille jalkaterille sopivat noi 100-103mm leveydet. Leveille jaltaterille kannataa valita yli 103mm leveät monot.

Monon Jousto

Monon jousto eli flex vaikuttaa siihen kuinka helposti monon ulkokuori joustaa. Flex vaihtelee arvojen 80-130 välillä. Pienempi arvo tarkoittaa joustavampaa ulkokuorta ja suurempi jäykempää monoa. Kevyille laskijoille ja aloittelijoille sopii pienempi flex. Jäykemmät monot sopivat painavemmille ja kovaa laskeville harrastajille. Suurempi flex saattaa tarkoittaa monille laskijoille kovempaa ja epämukavampaa monoa.