Otsalamppu Vertailu: 6 kilpailijaa testissä

​Otsalampun tarpeessa? Ei hätää, sillä vertailimme 6 markkinoiden kilpailukykyisintä otsalamppua ominaisuuksien mukaan. Viime vuosina otsalamput ovat kokeneet huimaa teknologista kehitystä ja uusia valmistajia on tu​psahdellut markkinoille kuin sieniä sa​teella - tuore katsaus markkinoiden tilanteeseen on siis enemmän kuin paikallaan. ​Mikä sitten onkaan käyttötarkoituksesi otsalampulle, retkeily, vaellus, maastopyöräily, maastojuoksu tai mikä tahansa ulkoilu, tämä vertailu auttaa sinua hankkimaan taatusti sinulle parhaan otsalampun!

Paras otsalamppu - 6 kivenkovaa kilpailijaa

Petzl Tikka - Hintalaatusuhde kohdillaan


 • ​Lumenit: ​200
 • ​Paino: 85g
 • Virtalähde: 3 x AAA
 • Valokeila (max): 80m
 • ​Plussat: Hintaan nähden hyvä perustason otsalamppu


​                          ​

Petzl Tikka on markkinoiden suosituimpia otsalamppuja eikä syyttä - reilun kolmen kympin hintaan Tikka tarjoaa otsalamppua hakevalle toimivan ja helppokäyttöisen valaisimen. Valaisin on varustettu yhdellä ledipolttimolla, joka tarjoaa jopa 200 lumenin valotehon uusilla paristoilla tai akuilla. Petzl on saanut toteutettua kevyen otsalampun painon ollessa vain 85 grammaa.

Kaikenkaikkiaan käyttötuntuma tuntuu hyvältä ja helpolta, hihna istuu mukavasti päähän ja valaisimen nappi toimii moitteettomasti. Saatavilla on useita eri värejä. Petzl Tikka on riittävän hyvä valaisin useimmille käyttäjille, aktiivisesti otsalamppua käyttävälle suosittelemme kuitenkin investoimaan pari kymppiä lisää.

Ledlenser H7.2 - Hyvinvarusteltu otsalamppu


 • Lumenit: ​200 / 250 hetkellisesti
 • Paino: 165g
 • Virtalähde: ​​​​​4 x AAA-paristo
 • Valokeila (max): ​160m
 • Plussat: ​Hyvin säädettävä valokeila tuo parempaa valotehokkuutta

Ledlenserin H7.2 korvaa edeltäneen, hintaluokassaan markkinoiden suosituimpien joukossa olleen H7.0 mallin. Uutuutena tässä mallissa on jännitteenregulointi, joka takaa valotehon säilyvän tasaisena, vaikka paristoista alkaisi virta hiipumaan. Myös valaisinta on tehostettu edellisestä ja AAA-paristoja mahtuu laitteeseen kolmen sijasta neljä kappaletta. Käyttöaikaa luvataan 12 tuntia 200 lumenin teholla ja 60 tuntia 20 lumenin valaistuksella. Lampussa on portaaton valotehon säätö ja valokeilan säätö on myös toimivaksi toteutettu. 

H7.2 istuu moitteettomasti päähän ja takana oleva paristokotelo tasaa painon jakautumista edestä taakse. Linssin ympärillä olevasta rullasta on todella helppoa ja nopeaa säätää valaistuksen voimakkuutta rullaa pyörittämällä. Tällaista valotehon säätöä kaivattaisiin markkinoilla muissakin laitteissa. Valokeilan tarkkuuden säätö on myös toteutettu kiitettävästi. Valokeilan optimoinnilla ledlenser saa laitteestaan enemmän irti pienemmällä virralla. Kyseessä on loistava jatkaja edeltäjälleen, tätä lamppua voi suositella kenelle tahansa!

Petzl Zipka - Taskukokoinen otsalamppu


 • Lumenit: ​200
 • Paino: ​66g
 • Virtalähde: ​​​​​3 x AAA-paristo
 • Valokeila (max): ​80m
 • Plussat: ​Pienikokoinen, lampun saa helposti kiinni mihin vain zip-vaijerin avulla

Petzlin Zipka on aivan uniikki otsavalaisin vailla vertaistaan. Zipkan erikoisuutena on otsapannan virkaa laitteessa palveleva sisäänkelautuva naru. Narun avulla otsalampun saa kiinni periaatteessa mihin vain, aina otsalta ranteeseen tai vaikkapa pyörän tankoon. Valotehoa voi säätää Petzl-laitteille tuttuun tapaan portaallisesti 4 eri tehoasetukseen. Virtalähteenä lamppu käyttää perinteisiä AAA-paristoja, joita koteloon mahtuu 3 kappaletta. Zipka toimii 60 tuntia täydellä, 200 lumenin teholla ja jopa 240 tuntia 5 lumenin teholla. Laitteella on IPX4-suojaus eli se toimii huoletta vesisateellakin.

​Pakettia avatessa sisältä paljastuu pieneen kokoon pakattu otsalamppu. Zipka on helppo myös pakata uudelleen reppuun, se ei vie paljoa tilaa eikä taatusti sotkeennu muiden tavaroiden kanssa. Itselläni kyseinen valaisin ollut kaksi vuotta käytössä ja ajanut aina asiansa hyvin. Saattaisi luulla että vaijeri/naru tuntuu epämukavalta pidemmän käytön jälkeen, mutta täytyy sanoa että en ole kertaakaan sellaista tilannetta omassa käytössäni huomannut. Ennen kaikkea Zipka on kompakti valaisin monipuoliseen käyttöön. Jos huipputehokasta valokeilaa etsit niin sellaista et tästä mallista löydä, mutta siihen tarkoitukseen tätä ei ole suunniteltukaan.

Ledlenser MH10 - Valoa pimeyteen


 • Lumenit: 600​​​​
 • Paino: 158g
 • Virtalähde: ​​​​​Akku 3700mAh, 3.7V​​​
 • Valokeila (max): ​150m​​​
 • Plussat: ​Todella tehokas valaisin​​​

Kuluttaja pyysi tehokasta otsalamppua - led valojen jumala vastasi. Tänä kesänä markkinoille ilmestynyt ledlenserin uutuusvalaisin on vertaansa vailla. Otsalampun valosta vastaa 600 lumenin tehokas polttimo, joka tyydyttää vaativammankin käyttäjän. Virtaa laitteeseen tulee 3700mAh akusta, jonka lataus tyhjästä täyteen onnistuu 6 tunnissa micro usb-laturin avittamana. Käyttöaikaa valmistaja lupaa valolle 10 tunnista jopa 120 tuntiin, käyttötehosta riippuen. Lampulla on myös IPX4 suojaus, joka takaa hyvän säänkeston laitteelle, poislukien veteen upottamisen.

Ensivaikutelmana valoa käynnistäessä tulee ajatelleeksi, että päässäsi on auton pitkät ajovalot. Täydellä teholla keila skannaa pimeästä metsästä pienimpiekin otusten silmät. Myös valokeilan tehon säätö toimii mainiosti, pienemmällä teholla akku kestää miltei ikuisuuksiin. Tehoon ja akkukapasiteettiinsa nähden MH10 on kuitenkin yllättävän kevyt ja istuu hyvin päähän. Kyseessä on kaikinpuolin hyvä valinta tehokasta otsalamppua hakevalle.

Fenix HM50R - Kevyt ja näppärä


 • Lumenit: ​500​​​​
 • Paino: ​63g
 • Virtalähde: ​​​​​​Akku, Li-ion
 • Valokeila (max): ​80m​​​
 • Plussat: ​Pienikokoinen, kevyt ja kestävä rakenne - ääriolosuhteiden kuningas

Fenixin HM50R on todella näppärän kokoinen, mutta kuitenkin valoteholtaan raskaammassa sarjassa taisteleva otsavalaisin. Lumeneita HM50R tarjoaa viiteensataan asti, käytössä on 4 eri tehoasetusta. Virtalähteenä toimii CR123A-mallinen akku, jonka voi kätevästi vaihtaa latauspisteen ulottumattomissa ollessa myös saman mallin paristoihin. Käyttöaikaa lampulla on riittämiin 2,5 tunnista aina 90 tuntiin asti. Valmistaja takaa ledille jopa 50000 tunnin käyttöiän. IPX68 luokitus takaa säänkestävyyden ja laitteen upottamisen veteen 2 metrin syvyyteen asti. Valaisimen toimivuus äärioloissa on myös kiitettävää, lampun toimiessa vielä -40-celsiusasteen pakkasissa.

​HM50R alumiinilla viimeistelty rakenne tuntuu todella kestävältä, miltei pomminvarmalta. Pieni koko saattaa hämätä hyllyllä, mutta sisällä piilee todella vaikuttava valaisin. Käyttö tuntuu helpolta ja varmalta, yksi nappi pitää huolen toimivuudesta. Pienikokoista ja toimintakykyistä valaisinta hakevalle Fenixin HM50R on luottovalinta.

Ledlenser XEO 19R - Otsalamppujen kuningas


 • ​​Lumenit: ​2000
 • Paino: ​472g
 • Virtalähde: ​​​​​​Akku, Li-ion 5200 mAh
 • Valokeila (max): ​300m​​​
 • Plussat: ​Tehoon ja laatuun nähden todellinen hintapommi, mukautuu kaikenlaiseen käyttöön.

Ledlenserin XEO 19R on suunniteltu ensisijaisesti otsalampuksi, mutta käyttövalmiutta tästä vehkeestä löytyy lähes kaikenlaiseen toimintaan. Valotehoa vauhdittaa kaksi erillistä, säädettävää linssiä, joita voidaan käyttää erillisesti tai yhdessä. Molemmissa linsseissä on myös useita valotehon säätöasetuksia, jotta voit mukauttaa lampun käyttöösi parhaalla mahdollisella tavalla. Valokeila säätyy nopeasti leveästä keilasta kapeaan ja tarkennettuun, linssin sivusta vipua kääntämällä. Suurimmalla tehoasetuksella XEO 19R antaa huimaavat 2000 lumenia 4 tunnin akkukestolla. 200 lumenin valotehollakin akku kestää kiitettävät 20 tuntia.

Yksi lampun hienoimmista ominaisuuksista on Ledlenserin kehittämä Optisense-teknologia, joka käyttää valosensoria säätämään tarkasti valokeilan tehoa, perustuen kuinka vahvasti valokeilan kohde on valaistu. Kun kuljet pimeässä metsässä ja päätät katsoa karttaa, valosensori reagoi automaattisesti himmentäen lamppua, joten et sokaistu heijastuksesta. Kun päätät taas katsoa eteenpäin metsään, valo reagoi todella nopeasti lisäten valoa riittävälle teholle. Ledlenserille kiitokseksi säätö toimii saumattomasti ja helpottaa todella paljon otsalampun käyttöä.

​Kiitosta saa myös lampun kiinnitykset ja lisävarusteet, jotka tekevät lampusta monikäyttöisen ja ratkaisun lähes kaikkiin valaistusta vaativiin tilanteisiin. Lampun voi liu'ttaa nopeasti pois pääpannasta ja kiinnittää suoraan akkuun, jos haluat tehokkaan käsivalaisimen tai voit käyttää mukana tulevia kiinnityspalikoita kiinnittämään lampun kypärään Gopron rintavaljaisiin tai vaikkapa kolmijalkaan. Lampun saa todella kätevästi myös kiinnitettyä pyörän tankoon öisiä retkiä varten.

​Vaativalle käyttäjälle XEO 19R on kaikinpuolin tyydyttävä valinta. Otsalampun tehoa voi verrata pään päällä kulkevaan majakkaan. Kiinnitysmahdollisuuksien avulla lampun saa mukautettua lähes kaikenlaiseen käyttöön. Valaisimena XEO 19R ei kuitenkaan ole kaikkein kevyin tai pienikokoisin​​​​, mutta toisaalta se antaa 4 tuntia 2000 lumenin ​teholla valoa ulos linsseistä joten jostain on ollut pakko tinkiä.

admin